Overslaan en naar de inhoud gaan

100 jaar na WOI: Duitse troepen huiswaarts via Limburg

Geplaatst opzondag 11 november 2018 - 15:30

Het is zondag precies een eeuw geleden dat de kanonnen zwegen langs het front in België en Frankrijk.

Op 11 november 1918 om 11:00 uur ’s ochtends ging de wapenstilstand in tussen de strijdende partijen in de Eerste Wereldoorlog.

Aftocht
Een week later kreeg Limburg het staartje van de oorlog nog mee: een deel van het Duitse leger dat in België was, wilde zo snel mogelijk naar huis. De kortste route was via het smalste stukje van Limburg. De Nederlandse regering stemde toe in een doortocht van de Duitsers, mits ze hun wapens inleverden.

Ontwapend
Peter Pustjens is geschiedenisleraar en wethouder van Echt-Susteren. Hij heeft een stapeltje foto’s van de terugtocht in november 1918. Bij de Maasbrug in Roosteren kwam het Duitse leger het neutrale Nederland binnen. "Op deze foto is duidelijk te zien dat Nederlandse soldaten een deel van het Duitse leger ontwapend hebben. De kanonnen zijn in bezit van de Nederlandse soldaten. Op de achtergrond zie je de gebouwen van de douane, die zijn hier bij Roosteren nog steeds aanwezig."

Lees ook: 100 jaar na WOI: Eijsden wereldnieuws na opduiken keizer

Overal wapens
De foto’s laten het beeld zien van verslagen Duitse militairen die gedisciplineerd hun wapens inleveren en doorlopen naar Duitsland.
Pustjens: "Daar zijn allerlei gesprekken over geweest en toen is afgesproken dat het Duitse leger ontwapend zou worden door de Nederlanders. Het hele gebied hier langs de Maas lag bezaaid met kanonnen, geweren, sabels en bajonetten. En ontwapend met verder niks meer dan paarden en karren trokken de Duitse soldaten toen richting Heimat."

Herdenking
Volgend weekeinde wordt die terugtocht herdacht door de gemeente Echt-Susteren, samen met Maaseik (B) en Selfkant (D). Pustjens: "Gezien de Europese samenwerking is het heel belangrijk om dit te herdenken. Drie landen die toen alle drie een aparte positie innamen: een winnaar België, een neutraal land Nederland en een verliezer Duitsland van een verschrikkelijke oorlog. Zo verschrikkelijk als het toen was mag het nooit meer worden."

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen