Overslaan en naar de inhoud gaan

10 jaar cel geëist voor brandstichting motorcafé Kerkrade

Geplaatst opwoensdag 24 mei 2017 - 15:53

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft woensdag in hoger beroep 10 jaar cel geëist tegen Cor S. uit Hoensbroek, die wordt verdacht van brandstichting in café Dacus in Kerkrade.

De rechtbank veroordeelde S. vorig jaar tot 8 jaar cel, maar de Hoensbroeker ging in hoger beroep.

Schuldig
Het OM acht S. schuldig aan het stichten van de brand die op 25 maart 2015 op de bovenverdieping van het café aan de Zonstraat woedde. Uit het dossier blijkt volgens de advocaat-generaal dat S. een ruitje van de achterdeur van het café heeft ingeslagen en een brandbare vloeistof in de hal heeft gegoten en aangestoken. Daarna is de verdachte, samen met een andere man die op hem wachtte, op een scooter weggereden. Later werd Cor S. aangehouden met brandwonden aan zijn rechterbeen en -hand.

Aan de dood ontsnapt
De uitbater van het café en zijn gezin woonden op de bovenverdieping van het pand. Zij zaten 'als ratten in de val' en konden ternauwernood worden gered door de brandweer. "Een vader, moeder, twee jonge kinderen en een hond zijn gered. Zij hebben doodsangsten moeten doorstaan en zijn letterlijk aan de dood ontsnapt", aldus de advocaat-generaal.

Lees ook: Café Dacus in Kerkrade uitgebrand

Motief
Café Dacus stond ook wel bekend als het Bandidoscafé van Kerkrade. Het motief voor de aanslag op de zaak aan de Zonstraat is volgens het OM de territoriumstrijd tussen twee rivaliserende motorclubs. Dit kan echter niet definitief worden vastgesteld, omdat Cor S. daar tot op heden geen openheid over geeft.

Langere straf
Een jaar geleden legde de rechtbank S. een straf van 8 jaar op, maar het OM eiste woensdag anders. "Een langere celstraf dan die door de rechtbank is opgelegd, is hier op zijn plaats", betoogde de advocaat-generaal. "Het zal je maar gebeuren. Je huis en je zaak worden in brand gestoken. Dat er geen letsel is veroorzaakt bij de bewoners, mag een wonder heten. Het behoeft geen nader betoog dat dit voor een gezin met twee jonge kinderen een traumatische ervaring moet zijn geweest." Dat de verdachte geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden, rekent het OM hem ook zwaar aan.

Lees ook: Verdachte biecht in bajes aanslag op Kerkraads café op

Zinloos
Ook is het OM van mening dat Cor S. geen oog heeft gehad voor het feit dat dit gezin door zijn actie een heleboel onvervangbare en tastbare herinneringen is kwijtgeraakt. "Verzekeringen vergoeden geld, dat is een feit. Maar herinneringen zijn onvervangbaar en onbetaalbaar. Zij hadden werkelijk niets meer na de brand. Hier past eigenlijk maar één woord: namelijk het woord zinloos."

Na verwachting doet de rechter over twee weken uitspraak in deze zaak.

Gaat Tom Dumoulin de Ronde van Italië winnen? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

10 jaar cel voor brandstichting Kerkraads bikercafé
Eis 10 jaar voor brandstichting Bandidoscafé Kerkrade
Geen maatregelen in Echt-Susteren rondom motorclubs
Verdachte aanslag café Kerkrade langer vast
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen