Overslaan en naar de inhoud gaan

1 mei: opnieuw grenscontroles dit weekend

Geplaatst opdonderdag 30 april 2020 - 13:50

Vanwege een Duitse feestdag vrijdag gaat de marechaussee het hele weekend opnieuw het verkeer vanuit Duitsland controleren.

De Dag van de Arbeid op 1 mei is in Duitsland, en ook in België, voor veel mensen een vrije dag. Traditioneel komen Duitsers en Belgen dan naar onze regio voor vermaak of om te winkelen.

Lees ook: 'Duitsland verlengt negatief reisadvies tot medio juni'

Verzoek om rechtsomkeert te maken
Vanwege de coronamaatregelen gaat de marechaussee een zogenaamd 'ontmoedigingsbeleid' voeren. Duitsers mogen de grens gewoon oversteken, maar worden verzocht rechtsomkeert te maken. De Duitse overheid verzoekt burgers ook om alleen de grens over te gaan als dat echt nodig is: niet voor boodschappen of een dagje uit.

Bij de Belgische grens controleert de veiligheidsregio niet: die zit op slot omdat België al weken strenge grenscontroles houdt.

Veiligheidsregio: files, maar weinig Duitsers
De marechaussee controleert al een aantal weekenden bij de Duitse grens. "De afgelopen weken hebben we gezien dat het aantal Duitsers dat een bezoek brengt aan onze regio tot een minimum is gedaald", zegt de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De controles leiden vaak tot files aan de grensovergangen. Dat geeft een druk beeld, zegt de veiligheidsregio. Maar dat wil niks zeggen over eventuele drukte in Limburgse steden.

Lees ook: Lange file van Duitsers door grenscontroles bij Roermond

Outlet Roermond wil weer open
Een grote trekpleister waar Duitsers op 1 mei van oudsher naar toe trokken is het Designer Outlet Roermond. Dat is op last van de veiligheidsregio al zes weken gesloten, maar het merkendorp liet wel weten weer open te willen. De directeur heeft een plan ingediend bij de veiligheidsregio, waarin staat beschreven hoe het winkelgebied wil omgaan met de coronamaatregelen.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio kon niet zeggen op welke termijn een besluit wordt genomen over eventuele heropening.

Lees ook: Al ruim 300 mensen verloren baan bij Outlet door corona

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen