Overslaan en naar de inhoud gaan

Sitech: pyrazoolnorm vrijwel niet haalbaar

Geplaatst opdonderdag 19 november 2015 - 21:41
Audio: Chemelot loost weer teveel pyrazool in Maas (26 okt 2015)
Bekijk media
  • 2

De nieuwe, strenge norm voor de lozing van pyrazool op de Maas is vrijwel niet haalbaar.

Dat zegt het bedrijf Sitech, dat de waterzuivering verzorgt op het chemiecomploex Chemelot in Geleen.

Rechter
Sitech is teleurgesteld over de uitspraak van de rechter, die woensdag bepaalde dat de lozingsnorm van pyrazool voorlopig verder naar beneden moet.

Als Sitech deze norm overtreedt, moet het Waterschap Roer en Overmaas handhavend optreden en flinke dwangsommen opleggen.

Overschreden
Volgens directeur Geert Kastelijns van Sitech, hoeft er maar het minste of geringste mis te gaan bij Chemelot en dan wordt de norm overschreden.

"De apparatuur waarmee we werken om het water te zuiveren is de best beschikbare techniek ter wereld. En zelfs daarmee werd de norm overschreden. Nu die norm naar beneden is bijgesteld, is de kans op overschrijding dus alleen maar groter," zegt Kastelijns (luister naar het geluidsfragment).

Lees ook: Tijdelijk nieuwe norm voor lozing pyrazool in Maas

Nieuwe technieken
Sitech gaat onderzoeken of er andere zuiveringstechnieken beschikbaar zijn, maar zegt dat het nog jaren duurt voordat die kunnen worden gebruikt. Als ze er al zijn.

Het waterzuiveringsbedrijf blijft in gesprek met onder meer het waterschap en de provincie over de lozing van afvalstoffen in de Maas, in de hoop een definitieve, minder strenge norm vast te stellen.

Deel dit bericht via: 
Meer uit eigen keuken
Uitgelicht
Neem een proefabonnement en maak kans op prachtige prijzen

Tijdens de Geluksweken maken abonnees en proefabonnees van De Limburger automatisch kans op prachtige prijzen. Nog geen abonnee? Neem een voordelig proefabonnement en speel automatisch mee.

delimburger.nl/geluksweken

Gerelateerde berichten

Lozing pyrazool vanaf Chemelot weer onder controle
Uitspraak geding over lozing van pyrazool uitgesteld
Verdeeldheid over zorg om veilig drinkwater
Brand Chemelot 30 september 2015
Extra pyrazool in Maas na kelderbrand Chemelot

Meest gelezen

Meer uit eigen keuken
Uitgelicht
Lees De Limburger nu 5 weken voor € 15,-

De Limburger is er voor al het nieuws uit je regio. Maar ook voor het nieuws uit de rest van de wereld. Probeer nu De Limburger, 5 weken voor slechts 15,-.

delimburger.nl/proefabonnement
Uitgelicht
Neem een proefabonnement en maak kans op prachtige prijzen

Tijdens de Geluksweken maken abonnees en proefabonnees van De Limburger automatisch kans op prachtige prijzen. Nog geen abonnee? Neem een voordelig proefabonnement en speel automatisch mee.

delimburger.nl/geluksweken
Afbeelding woning te huur
Uitgelicht
Klachten over de staat van uw huurhuis. Doe mee en vul de enquête in.

Veel mensen in Nederland wonen in een huurhuis van een woningbouwvereniging of huren in de vrije sector. Maar hoe de staat van die huizen is, daar weten we weinig van. Wordt er voldoende onderhoud gepleegd? Heeft u een keuken die ondertussen al dertig jaar oud is? Zijn er lekkages in de woning? De NOS en de regionale omroepen willen weten hoe de staat van die huurhuizen is. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Doe mee en vul de enquête in. Het kost u maar een paar minuten.
Over enkele weken vertellen we u dan wat Limburgers vinden van de staat van hun huurhuis.

Start enquête
Uitgelicht
Doneer nu online jouw voedselpakket!

Maar liefst 1.400 gezinnen in Limburg kunnen niet zelf in hun eerste levensbehoefte voorzien. Dat zijn maar liefst 3.000 personen die afhankelijk zijn van de Voedselbank! Daarom organiseert L1 dit jaar weer de actie 'L1 samen voor de Voedselbank'. Wil jij ook meedoen maar heb je geen tijd om zelf een inzamelingsactie op te zetten? Doneer dan online jouw voedselpakket! Handig, snel en lekker makkelijk!

Doneer hier online een voedselpakket
Uitgelicht
Rondje Zuid Limburg, kies het spel uit jouw regio!

Nog bezig met het samenstellen van een Kerstlijstje? Of ben je nog op zoek naar een origineel Kerstkado? Bestel dan nu het nieuwe familiespel Rondje Zuid Limburg in de L1 Shop en kies de variant die past bij jouw gemeente!

Bestel hier jouw Rondje Limburg!
L1 voedselbank
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank: 5 t/m 15 december. Wat doe jij?

In december komt L1 weer in actie om zoveel mogelijk lang houdbare producten in te zamelen voor de zes Voedselbanken in onze provincie. L1 kan dit uiteraard niet alleen, daar hebben we jouw hulp bij nodig! Wat kun je doen? Bedenk samen met jouw collega's, buurt, vereniging, school of vriendengroep een ludieke inzamelactie en verzamel zoveel mogelijk (langhoudbare) producten van het boodschappenlijstje. Hoe creatiever, hoe beter!

Jij komt toch ook in actie? Samen zijn we sterker, sterk voor de Voedselbank!

Kijk op onze website voor meer info over de Voedselbankactie