Overslaan en naar de inhoud gaan

Pacemaker in bil moet patiënt helpen met verstopte darm

Geplaatst opmaandag 3 oktober 2016 - 11:23
Bekijk media
  • 1
  • 1
Foto: iStock

Maastricht Universitair Medisch Centrum onderzoekt of ernstige, chronische verstopping van de darmen kan worden verholpen met een pacemaker.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de therapie tijdelijk toegelaten tot het basispakket, waardoor patiënten de komende vier jaar en negen maanden in onderzoeksverband gebruik kunnen maken van de behandeling. Dat meldt Maastricht Universitair Medisch Centrum maandag op de website.

Verstopping
Verstopping van de darmen is een groot probleem bij 15 tot 20 procent van de bevolking. Obstipatie is de medische term voor een verstopping van de darmen. In veel gevallen kan dat worden behandeld met medicatie en leefstijladviezen, zoals meer bewegen en het eten van vezelrijke voeding. Bij een kleine groep mensen werkt dit niet. Zij moeten een ingrijpende operatie ondergaan, zoals het weghalen van een deel van de dikke darm, of het aanleggen van een stoma.

Pacemaker
Zenuwstimulatie van het ruggenmerg is echter een veelbelovende en veel minder ingrijpende techniek die mogelijk uitkomst kan bieden. Daarvoor wordt via een kleine chirurgische ingreep een pacemaker geplaatst in de bil. Via kleine draadjes worden schokjes afgegeven ter hoogte van de zogeheten sacrale zenuwen, in de onderrug. Volgens de onderzoekers worden de darmen zo gestimuleerd, waardoor ook de stoelgang weer op gang komt

Basispakket
Het ministerie van VWS stelt een subsidie van ruim twee miljoen euro beschikbaar waardoor de zenuwstimulatie tijdelijk wordt toegelaten tot het basispakket. Als na de onderzoeksperiode van bijna vijf jaar blijkt dat de behandeling effectief en doelmatig is, wordt de toelating tot het basispakket definitief.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Meer uit eigen keuken
Uitgelicht
Leukste babyfoto van Limburg

Nieuw aan de babyfoto-wedstrijd is de mogelijkheid tot het uploaden van een babyfoto. Dat kan nu namelijk het hele jaar door. Wacht daarom niet en upload nu jouw babyfoto in het album.

Bekijk de rubriek
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Ochtendeditie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

Middageditie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Verrassing! Max Verstappen is aanwezig bij de zeepkistenrace in Valkenburg

Een bericht gedeeld door 1Limburg (@1limburg) op

Gerelateerde berichten

Stoppen-met-roken-medicijn zorgt toch niet voor hartklachten
Epilepsiepatiënten geholpen met elektroden
Poeponderzoek: overgewicht voorspelbaar door bacterie
Chlamydiatest aangepast na Maastrichts onderzoek

Meest gelezen

Meer uit eigen keuken
1Limburg instructies webnotificaties MainPic
Uitgelicht
Afmelden voor webmeldingen en locatie

Sinds kort is het mogelijk om meldingen van breaking berichten via de browser te ontvangen. Uiteraard snappen wij dat je de mogelijkheid wil hebben om je af te melden. Dit artikel is opgesteld om jou stapsgewijs te instrueren over het afmeldproces.

Instructie
Cultura Nova volg je bij L1
Uitgelicht
Mis niks van Cultura Nova

L1 doet ook dit jaar uitgebreid verslag van het internationale theaterfestival Cultura Nova. Op radio,tv en L1.nl kun je het culturele festijn vanaf vrijdag 18 augustus op de voet volgen. De spectaculaire opening zie je vrijdag live, zaterdag de parade in Heerlen en zondag live bij de parade op de Noorderbrug. En veel veel meer...

Bekijk het hier...
Uitgelicht
Leukste babyfoto van Limburg

Nieuw aan de babyfoto-wedstrijd is de mogelijkheid tot het uploaden van een babyfoto. Dat kan nu namelijk het hele jaar door. Wacht daarom niet en upload nu jouw babyfoto in het album.

Bekijk de rubriek
Limburgs landschap 1Limburg
Uitgelicht
Zomer in Limburg

L1-verslaggevers trekken deze zomer weer de provincie in. Ze gaan op pad en om bijzondere en interessante verhalen op te halen, steeds een volle week in hetzelfde thema. Ze zijn te vinden op de Maas, op bijzondere plekjes, in de weer met komkommers, Ongerwaeg en achter het fornuis.

Zomerserie
Uitgelicht
Nieuw in de L1 shop: het exclusieve L1 wielertenue

Maak je kilometers in het L1 wielertenue van kwaliteitsmerk Bioracer. Verkrijgbaar in zowel heren- als damesset.
Wees er snel bij, want op = op!

Bestel nu!
Uitgelicht
Tijd voor Toen is terug!

Tijd voor iets nieuws. Of beter gezegd: iets ouds! Tijd voor Toen is terug, iedere maandag en donderdag een nieuwe aflevering exclusief op L1.nl. Met prachtige beelden uit de rijke Limburgse historie.

Bekijk hier Tijd voor Toen