Overslaan en naar de inhoud gaan

'Meer dorpen zonder het te weten besmet met Q-koorts'

Geplaatst opwoensdag 23 november 2016 - 6:37
Foto: ANP

Stramproy wist jarenlang niet dat veel mensen besmet waren met Q-koorts. En het dorp is vrijwel zeker niet het enige, zo bleek dinsdag tijdens een informatieavond.

Door puur toeval bleek onlangs dat 10 procent van de inwoners van Stramproy een besmetting met de Q-koortsbacterie heeft opgelopen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontdekte dat tijdens het nemen van bloedproeven in Stramproy voor een onderzoek naar de relatie tussen veehouderij en gezondheid. Vreemd genoeg zijn er bij de GGD tijdens de grote Q-koortsuitbraak van 2007-2010 geen ziektegevallen uit het dorp gemeld.

Vragen
Een groot mysterie voor de Q-koortsorganisatie Q-support dat daarom dinsdag een drukbezochte voorlichtingsavond gaf in Stramproy, het dorp dat niet wist dat het Q-koorts had. Rond de honderd bezorgde inwoners stelden vragen over wat ze moeten doen als ze denken chronische Q-koortsklachten te hebben. Ook werden er kritische opmerkingen gemaakt over de omvang van de veehouderij in regio.

Meer dorpen
Het verhaal van Stramproy staat vrijwel zeker niet op zichzelf, zo maakten directeur Annemieke de Groot van Q-support en medisch Q-koortsdeskundige Alfons Olde Loohuis duidelijk. Limburg telt veel meer dorpen met mensen die destijds zonder het te weten een besmetting hebben opgelopen. De oorzaak valt, zoals in Stramproy, vaak niet meer te achterhalen.

Sluipmoordenaar
​Olde Loohuis stelde dat de bacterie zich kan verspreiden via besmette geiten en schapen, maar ook via knaagdieren of reeën. Hij maakte duidelijk dat de bacterie bij een klein deel van de patiënten kan werken als een sluipmoordenaar die in het lichaam een al beschadigde hartvaatklep of bloedvaten kan aantasten. "Onbehandeld ga je er aan dood. Sterke vermagering, verzwakking en buikklachten wijzen op chronische Q-koorts. Wie die klachten heeft, raad ik aan deze of volgende week de huisarts te bezoeken. Mensen die denken dat ze het Q-koortsvermoeidheidssyndroom hebben kunnen langer wachten. Anders kan de huisarts het niet aan", zei Olde Loohuis.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Ochtendeditie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

Middageditie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Meest gelezen

Meer uit eigen keuken
Uitgelicht
Beppie-Week bij L1

Beppie viert haar gouden huwelijksfeest en haar diamanten artiestenjubileum. Dat vieren we met z'n allen mee! Van zaterdag 17 juni t/m vrijdag 23 juni hebben we iedere dag specials en concerten van Beppie voor je in petto. En natuurlijk zijn we de 17e ook live bij haar laatste grote programmavullende concert op het Vrijthof!

Kijk hier de specials en concerten van Beppie
Uitgelicht
Tour de L1mbourg terug bij L1 vanaf 30 juni

Rond de Tour de France duiken we weer onze mooie provincie in. Drie weken lang dagelijks vanaf een prachtige locatie. Presentator Sander Kleikers wordt tijdens de Tour de L1mbourg bijgestaan door analyticus en oud-wielrenner Gert Jakobs, terwijl Kim Langeslag en Bas van Mulken bijdrages vanuit Frankrijk verzorgen.

Bekijk hier alle locaties van Tour de L1mbourg
Instagram 1Limburg
Uitgelicht
Beeldend nieuws

Mooie opmerkelijke beelden van nieuws, weer en meer.

Naar Instagram
Uitgelicht
Mis niks van het OLS dankzij L1

Dit jaar strijkt het OLS neer in Merkelbeek. Omcirkel zondag 2 juli en zaterdag 8 juli maar alvast in je agenda. De optocht zenden we live uit op L1 TV, het kavelen zorgt voor ultiem spannende live radio en online houden we je op de hoogte met ons liveblog en een heel handig kaartje met afvallers.

Volg het OLS op L1.nl/OLS
Uitgelicht
Festivals in Limburg

Het festival-seizoen is van start gegaan. Bekijk nu onze festival-rubriek voor de actuele agenda. Daarnaast plaatsen we alle nieuwtjes, zodat je altijd op de hoogte bent van het laatste festival-nieuws.

Festivals
Uitgelicht
Nieuw in de L1 shop: het exclusieve L1 wielertenue

Maak je kilometers in het L1 wielertenue van kwaliteitsmerk Bioracer. Verkrijgbaar in zowel heren- als damesset.
Wees er snel bij, want op = op!

Bestel nu!
Uitgelicht
Jouw foto groots op L1.nl

Op L1.nl bewaren we de belangrijkste plek... voor jou!

Iedere dag plaatsen we de mooiste foto van de dag hier op onze homepage. Heel Limburg kan er dan van genieten. Heb je ook een prachtig plaatje gemaakt? Een weerfoto, een prachtig plaatje van Limburg of juist bij een gezellig evenement?

Stuur ook jouw foto in