Overslaan en naar de inhoud gaan

'Meer dorpen zonder het te weten besmet met Q-koorts'

Geplaatst opwoensdag 23 november 2016 - 6:37
Foto: ANP

Stramproy wist jarenlang niet dat veel mensen besmet waren met Q-koorts. En het dorp is vrijwel zeker niet het enige, zo bleek dinsdag tijdens een informatieavond.

Door puur toeval bleek onlangs dat 10 procent van de inwoners van Stramproy een besmetting met de Q-koortsbacterie heeft opgelopen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontdekte dat tijdens het nemen van bloedproeven in Stramproy voor een onderzoek naar de relatie tussen veehouderij en gezondheid. Vreemd genoeg zijn er bij de GGD tijdens de grote Q-koortsuitbraak van 2007-2010 geen ziektegevallen uit het dorp gemeld.

Vragen
Een groot mysterie voor de Q-koortsorganisatie Q-support dat daarom dinsdag een drukbezochte voorlichtingsavond gaf in Stramproy, het dorp dat niet wist dat het Q-koorts had. Rond de honderd bezorgde inwoners stelden vragen over wat ze moeten doen als ze denken chronische Q-koortsklachten te hebben. Ook werden er kritische opmerkingen gemaakt over de omvang van de veehouderij in regio.

Meer dorpen
Het verhaal van Stramproy staat vrijwel zeker niet op zichzelf, zo maakten directeur Annemieke de Groot van Q-support en medisch Q-koortsdeskundige Alfons Olde Loohuis duidelijk. Limburg telt veel meer dorpen met mensen die destijds zonder het te weten een besmetting hebben opgelopen. De oorzaak valt, zoals in Stramproy, vaak niet meer te achterhalen.

Sluipmoordenaar
​Olde Loohuis stelde dat de bacterie zich kan verspreiden via besmette geiten en schapen, maar ook via knaagdieren of reeën. Hij maakte duidelijk dat de bacterie bij een klein deel van de patiënten kan werken als een sluipmoordenaar die in het lichaam een al beschadigde hartvaatklep of bloedvaten kan aantasten. "Onbehandeld ga je er aan dood. Sterke vermagering, verzwakking en buikklachten wijzen op chronische Q-koorts. Wie die klachten heeft, raad ik aan deze of volgende week de huisarts te bezoeken. Mensen die denken dat ze het Q-koortsvermoeidheidssyndroom hebben kunnen langer wachten. Anders kan de huisarts het niet aan", zei Olde Loohuis.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Meer uit eigen keuken
Uitgelicht
Leukste babyfoto van Limburg

Nieuw aan de babyfoto-wedstrijd is de mogelijkheid tot het uploaden van een babyfoto. Dat kan nu namelijk het hele jaar door. Wacht daarom niet en upload nu jouw babyfoto in het album.

Bekijk de rubriek
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Ochtendeditie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

Middageditie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Meest gelezen

Meer uit eigen keuken
Uitgelicht
Tijd voor Toen is terug!

Tijd voor iets nieuws. Of beter gezegd: iets ouds! Tijd voor Toen is terug, iedere maandag en donderdag een nieuwe aflevering exclusief op L1.nl. Met prachtige beelden uit de rijke Limburgse historie.

Bekijk hier Tijd voor Toen
Uitgelicht
Leukste babyfoto van Limburg

Nieuw aan de babyfoto-wedstrijd is de mogelijkheid tot het uploaden van een babyfoto. Dat kan nu namelijk het hele jaar door. Wacht daarom niet en upload nu jouw babyfoto in het album.

Bekijk de rubriek
Limburgs landschap 1Limburg
Uitgelicht
Zomer in Limburg

L1-verslaggevers trekken deze zomer weer de provincie in. Ze gaan op pad en om bijzondere en interessante verhalen op te halen, steeds een volle week in hetzelfde thema. Ze zijn te vinden op de Maas, op bijzondere plekjes, in de weer met komkommers, Ongerwaeg en achter het fornuis.

Zomerserie
Uitgelicht
Nieuw in de L1 shop: het exclusieve L1 wielertenue

Maak je kilometers in het L1 wielertenue van kwaliteitsmerk Bioracer. Verkrijgbaar in zowel heren- als damesset.
Wees er snel bij, want op = op!

Bestel nu!
Cultura Nova volg je bij L1
Uitgelicht
Mis niks van Cultura Nova

L1 doet ook dit jaar uitgebreid verslag van het internationale theaterfestival Cultura Nova. Op radio,tv en L1.nl kun je het culturele festijn vanaf vrijdag 18 augustus op de voet volgen. De spectaculaire opening zie je vrijdag live, zaterdag de parade in Heerlen en zondag live bij de parade op de Noorderbrug. En veel veel meer...

Bekijk het hier...
1Limburg instructies webnotificaties MainPic
Uitgelicht
Afmelden voor webmeldingen en locatie

Sinds kort is het mogelijk om meldingen van breaking berichten via de browser te ontvangen. Uiteraard snappen wij dat je de mogelijkheid wil hebben om je af te melden. Dit artikel is opgesteld om jou stapsgewijs te instrueren over het afmeldproces.

Instructie