Overslaan en naar de inhoud gaan

Inwoners Limburgse steden blijken minder gelukkig

Geplaatst opdonderdag 18 mei 2017 - 6:50
De Markt in Sittard.
Foto: iStock

Limburgse steden scoren niet hoog in de Atlas voor Gemeenten op het gebied van geluk. In Sittard-Geleen ligt dit percentage het laagst. Al valt het allemaal best mee, want ruim 84 procent van de inwoners zegt gelukkig te zijn.

Dat concluderen de onderzoekers van de Atlas voor Gemeenten. Zij vergelijken de vijftig grootste gemeenten van Nederland jaarlijks op vijftig punten met elkaar. Dit jaar is het thema geluk.

Top drie
Ede is de gelukkigste stad van Nederland. In die gemeente zijn inwoners het gelukkigst. Op de voet gevolgd door Alphen aan den Rijn en Amstelveen. Uit de nieuwe Atlas die donderdag wordt gepubliceerd, blijkt dat inwoners van steden over het algemeen minder gelukkig zijn dan die van dorpen. Best opmerkelijk.

Lees ook: Wonen in Sittard-Geleen? Alleen Emmen is erger

Bodem
De Limburgse gemeenten doen het beduidend minder en zijn onderaan de lijst terug te vinden. Maastricht staat op een schamele 44ste plek, maar Heerlen (45) en Sittard-Geleen (46) scoren zo mogelijk nog slechter. Amsterdam en Rotterdam bungelen helemaal onderaan de lijst. Detail: het onderzoek is gehouden voordat Feyenoord landskampioen werd. Venlo is de enige Limburgse uitzondering. De Noord-Limburgse stad staat op een respectabele 20ste plaats.

Het betekent overigens niet dat iedereen in Sittard-Geleen ongelukkig is. Ruim 84 procent van de inwoners geeft aan gelukkig te zijn.

Steden vs dorpen
Inwoners van steden zijn over het algemeen minder gelukkig dan die van dorpen. Gemiddeld is 87 procent van de Nederlandse bevolking gelukkig. In steden ligt dat percentage op 85 en in niet-stedelijke gemeenten iets hoger: 89 procent.

(On)gelukkig
'Gelukkige gemeenten' zijn volgens de Atlas gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen. 'Ongelukkige gemeenten' zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel mensen die arbeidsongeschikt zijn of werkloos en inwoners die een migratieachtergrond hebben.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Ochtendeditie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

Middageditie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Gerelateerde berichten

Grote Limburgse gemeenten blijven onaantrekkelijk
Wonen in Sittard-Geleen? Alleen Emmen is erger
Meeste Limburgers voelen zich gelukkig
NS heeft geen zicht op aantal reizigers op drukke stations

Meest gelezen

Meer uit eigen keuken
1limbrug middag nieuwsbrief
Uitgelicht
Nu ook de middag-nieuwsbrief.

Waarom de middag-nieuwsbrief? Je krijgt een samenvatting van de belangrijkste ochtend-berichten. De mail is gevuld met drie top-berichten, waarvan één de 1Lunch. Zo ben je snel op de hoogte van de Limburgse actualiteit. Je kunt zelf bepalen welke nieuwsbrief je wilt ontvangen, door in te schrijven op 1limburg.nl/inschrijven-nieuwsbrief en de checkboxen aan of uit te vinken. Als je al geabonneerd bent op de ochtend-nieuwsbrief kun je ook in de footer van een nieuwsbrief je ontvang-gegevens wijzigen. Veel leesplezier!

Ochtend- en middag nieuwsbrief
Uitgelicht
Festivals in Limburg

Het festival-seizoen is van start gegaan. Bekijk nu onze festival-rubriek voor de actuele agenda. Daarnaast plaatsen we alle nieuwtjes, zodat je altijd op de hoogte bent van het laatste festival-nieuws.

Festivals
Uitgelicht
Nieuw in de L1 shop: het exclusieve L1 wielertenue

Maak je kilometers in het L1 wielertenue van kwaliteitsmerk Bioracer. Verkrijgbaar in zowel heren- als damesset.
Wees er snel bij, want op = op!

Bestel nu!
Uitgelicht
Jouw foto groots op L1.nl

Op L1.nl bewaren we de belangrijkste plek... voor jou!

Iedere dag plaatsen we de mooiste foto van de dag hier op onze homepage. Heel Limburg kan er dan van genieten. Heb je ook een prachtig plaatje gemaakt? Een weerfoto, een prachtig plaatje van Limburg of juist bij een gezellig evenement?

Stuur ook jouw foto in
Onderzoek naar internetfraude Limburg
Uitgelicht
Bent U slachtoffer geweest van internetfraude?

Hoe groot is de schade door fraude bij internethandel en wat doet de politie eraan? Een onderzoek van L1 samen met de andere regionale omroepen en de NOS moet daar antwoord op geven. Over welke bedragen gaat het en welke producten en diensten zijn vooral in trek bij online-fraudeurs? En hoe zijn vervolgens de slachtoffers door de politie geholpen? Als ze tenminste aangifte hebben gedaan. De regionale omroepen gaan dat nu, samen met de NOS, met deze enquête per regio op een rijtje zetten. Mensen die hiermee te maken hebben gehad kunnen in de enquête ook tips geven over hoe je dit soort online-fraude kunt vermijden.

Vul hier de enquête in
Uitgelicht
Tour de L1mbourg terug bij L1 vanaf 30 juni

Rond de Tour de France duiken we weer onze mooie provincie in. Drie weken lang dagelijks vanaf een prachtige locatie. Presentator Sander Kleikers wordt tijdens de Tour de L1mbourg bijgestaan door analyticus en oud-wielrenner Gert Jakobs, terwijl Kim Langeslag en Bas van Mulken bijdrages vanuit Frankrijk verzorgen.

Bekijk hier alle locaties van Tour de L1mbourg