Overslaan en naar de inhoud gaan

Inwoners Limburgse steden blijken minder gelukkig

Geplaatst opdonderdag 18 mei 2017 - 6:50
De Markt in Sittard.
Foto: iStock

Limburgse steden scoren niet hoog in de Atlas voor Gemeenten op het gebied van geluk. In Sittard-Geleen ligt dit percentage het laagst. Al valt het allemaal best mee, want ruim 84 procent van de inwoners zegt gelukkig te zijn.

Dat concluderen de onderzoekers van de Atlas voor Gemeenten. Zij vergelijken de vijftig grootste gemeenten van Nederland jaarlijks op vijftig punten met elkaar. Dit jaar is het thema geluk.

Top drie
Ede is de gelukkigste stad van Nederland. In die gemeente zijn inwoners het gelukkigst. Op de voet gevolgd door Alphen aan den Rijn en Amstelveen. Uit de nieuwe Atlas die donderdag wordt gepubliceerd, blijkt dat inwoners van steden over het algemeen minder gelukkig zijn dan die van dorpen. Best opmerkelijk.

Lees ook: Wonen in Sittard-Geleen? Alleen Emmen is erger

Bodem
De Limburgse gemeenten doen het beduidend minder en zijn onderaan de lijst terug te vinden. Maastricht staat op een schamele 44ste plek, maar Heerlen (45) en Sittard-Geleen (46) scoren zo mogelijk nog slechter. Amsterdam en Rotterdam bungelen helemaal onderaan de lijst. Detail: het onderzoek is gehouden voordat Feyenoord landskampioen werd. Venlo is de enige Limburgse uitzondering. De Noord-Limburgse stad staat op een respectabele 20ste plaats.

Het betekent overigens niet dat iedereen in Sittard-Geleen ongelukkig is. Ruim 84 procent van de inwoners geeft aan gelukkig te zijn.

Steden vs dorpen
Inwoners van steden zijn over het algemeen minder gelukkig dan die van dorpen. Gemiddeld is 87 procent van de Nederlandse bevolking gelukkig. In steden ligt dat percentage op 85 en in niet-stedelijke gemeenten iets hoger: 89 procent.

(On)gelukkig
'Gelukkige gemeenten' zijn volgens de Atlas gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen. 'Ongelukkige gemeenten' zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel mensen die arbeidsongeschikt zijn of werkloos en inwoners die een migratieachtergrond hebben.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Meer uit eigen keuken
Limburgs landschap 1Limburg
Uitgelicht
Zomer in Limburg

L1-verslaggevers trekken deze zomer weer de provincie in. Ze gaan op pad en om bijzondere en interessante verhalen op te halen, steeds een volle week in hetzelfde thema. Ze zijn te vinden op de Maas, op bijzondere plekjes, in de weer met komkommers, Ongerwaeg en achter het fornuis.

Zomerserie

solar20171limburg

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Ochtendeditie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

Middageditie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Gerelateerde berichten

Grote Limburgse gemeenten blijven onaantrekkelijk
Wonen in Sittard-Geleen? Alleen Emmen is erger
Meeste Limburgers voelen zich gelukkig
NS heeft geen zicht op aantal reizigers op drukke stations

Meest gelezen

Meer uit eigen keuken
1Limburg Whatsapp dienst
Uitgelicht
Nieuws op WhatsApp

Meld je aan voor de WhatsApp dienst en ontvang dagelijks drie bijzondere gebeurtenissen.

Whatsapp nieuws
Limburgs landschap 1Limburg
Uitgelicht
Zomer in Limburg

L1-verslaggevers trekken deze zomer weer de provincie in. Ze gaan op pad en om bijzondere en interessante verhalen op te halen, steeds een volle week in hetzelfde thema. Ze zijn te vinden op de Maas, op bijzondere plekjes, in de weer met komkommers, Ongerwaeg en achter het fornuis.

Zomerserie
Nieuwsbrief winactie Solar 2017
Uitgelicht
Maak kans op vrijkaarten voor Solar

Nog geen kaarten gescoord voor het festival Solar in Roermond? Niet getreurd, 1Limburg verloot namelijk 5x2 kaarten voor de zondag.

Schrijf je in om kans te maken
Uitgelicht
Tijd voor Toen is terug!

Tijd voor iets nieuws. Of beter gezegd: iets ouds! Tijd voor Toen is terug, iedere maandag en donderdag een nieuwe aflevering exclusief op L1.nl. Met prachtige beelden uit de rijke Limburgse historie.

Bekijk hier Tijd voor Toen
1Limburg instructies webnotificaties MainPic
Uitgelicht
Afmelden voor webmeldingen en locatie

Sinds kort is het mogelijk om meldingen van breaking berichten via de browser te ontvangen. Uiteraard snappen wij dat je de mogelijkheid wil hebben om je af te melden. Dit artikel is opgesteld om jou stapsgewijs te instrueren over het afmeldproces.

Instructie
Uitgelicht
Nieuw in de L1 shop: het exclusieve L1 wielertenue

Maak je kilometers in het L1 wielertenue van kwaliteitsmerk Bioracer. Verkrijgbaar in zowel heren- als damesset.
Wees er snel bij, want op = op!

Bestel nu!