Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze dingen moet je (niet) eten tijdens het studeren

Geplaatst opvrijdag 29 april 2016 - 13:27
Bekijk media
  • 3
Foto: iStock

Voorbereiding is alles, dus wat moet je nou eigenlijk eten en drinken tijdens het studeren voor je examens. En wat kun je beter laten staan?

Met de eindexamens in zicht is het voor veel leerlingen studeren geblazen. Uren blokken, lezen, stampen en herhalen; hoe hou je dat vol? Grijp je naar een traytje Red Bull of hou je het bij smoothies?

Wij vroegen een voedingsdeskundige om opheldering. Janneke Pieterson is sportdiëtist en werkte jarenlang als chefkok voor verschillende wielerploegen. Zij geeft advies: wat moet je eten en drinken om straks een topprestatie in de schoolbanken neer te zetten?

Ontbijten
Dat goed ontbijten belangrijk is, mag geen nieuws meer heten. Toch schiet het er vaak bij in, zeker als je 's ochtends haast hebt. Maar waar moet je de dag nou mee beginnen als je nog uren moet studeren? "Het is belangrijk dat je langzame koolhydraten binnenkrijgt", zegt Janneke.

Geen dipje
Pardon? "Nou, van die langzame koolhydraten heb je langer energie. Dat is dan weer goed voor je concentratie. Je wil natuurlijk geen dipje tijdens het maken van je examens." Helder, dus wat nemen we bij het ontbijt? "Neem bijvoorbeeld yoghurt met muesli of een bruine boterham met kaas of vlees", legt Janneke uit. Let wel, geen cruesli, maar muesli, want: veel minder suiker.

Ontbijten? Neem een boterham of yoghurt met muesli.
Foto: iStock

Koffie
Genoeg drinken, vergeet dat ook niet. "Als je uitdroogt, gaat je concentratie achteruit." Drink 's ochtends dus een kop thee of een glaasje vers sap, is het advies. Of koffie natuurlijk. Moeten alle scholieren 's ochtends een dubbele espresso achterover slaan? "Je moet vooral doen wat je altijd doet", zegt Janneke. "Als je het 's ochtends altijd drinkt, moet je daar vooral niet mee stoppen. Het kan zijn dat je dan duffer wordt." En wat nou als je geen koffie drinkt, moet je het dan als de bliksem leren drinken? "Nee hoor, dat is geen ramp. Het is nooit bewezen dat je je beter kan concentreren als je ineens aan de koffie gaat."

Energiedrank
Moet je dan, in plaats van koffie, naar een blikje energiedrank grijpen? "Dat zou ik niet doen. Ook dan krijg een piek in je energie en is de kans groot dat je daarna weer inkakt. Dat wil je natuurlijk niet." En alcohol? Ook gewoon even laten staan. "Je droogt er sowieso van uit, wat niet goed is voor je concentratie. En hoofdpijn van een kater helpt natuurlijk ook niet echt."

Foto: iStock

Sporten
Tot slot heeft onze voedingsdeskundige nog een belangrijk advies: blijf niet de hele dag binnen zitten. "Uren aan een stuk stilzitten is slecht. Ga ook even naar buiten, een eindje wandelen of hardlopen. Als je even gaat sporten, ben je daarna fitter en alerter."

Hagelslag
Koolhydraten, weinig suiker, gezond, verstandig; het klinkt al met al niet erg aanlokkelijk. Maar volgens Janneke is het vooral belangrijk dat je blijft nadenken bij wat je eet en drinkt. "Hou het een beetje gezond. Wil je iets lekkers eten, neem dan graankoekjes, of hagelslag, maar dan wel op bruin brood. Combineer het een beetje."

Facebook
Voor en tijdens de eindexamens brengt 1Limburg je het laatste nieuws, handige tips en leuke vlogs. Wil je niets missen? Like dan onze Facebookpagina Eindexamens in Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Ochtendeditie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

Middageditie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Meest gelezen

Meer uit eigen keuken
Uitgelicht
Tour de L1mbourg terug bij L1 vanaf 30 juni

Rond de Tour de France duiken we weer onze mooie provincie in. Drie weken lang dagelijks vanaf een prachtige locatie. Presentator Sander Kleikers wordt tijdens de Tour de L1mbourg bijgestaan door analyticus en oud-wielrenner Gert Jakobs, terwijl Kim Langeslag en Bas van Mulken bijdrages vanuit Frankrijk verzorgen.

Bekijk hier alle locaties van Tour de L1mbourg
Instagram 1Limburg
Uitgelicht
Beeldend nieuws

Mooie opmerkelijke beelden van nieuws, weer en meer.

Naar Instagram
Uitgelicht
Festivals in Limburg

Het festival-seizoen is van start gegaan. Bekijk nu onze festival-rubriek voor de actuele agenda. Daarnaast plaatsen we alle nieuwtjes, zodat je altijd op de hoogte bent van het laatste festival-nieuws.

Festivals
Uitgelicht
Mis niks van het OLS dankzij L1

Dit jaar strijkt het OLS neer in Merkelbeek. Omcirkel zondag 2 juli en zaterdag 8 juli maar alvast in je agenda. De optocht zenden we live uit op L1 TV, het kavelen zorgt voor ultiem spannende live radio en online houden we je op de hoogte met ons liveblog en een heel handig kaartje met afvallers.

Volg het OLS op L1.nl/OLS
Uitgelicht
Nieuw in de L1 shop: het exclusieve L1 wielertenue

Maak je kilometers in het L1 wielertenue van kwaliteitsmerk Bioracer. Verkrijgbaar in zowel heren- als damesset.
Wees er snel bij, want op = op!

Bestel nu!
Uitgelicht
Jouw foto groots op L1.nl

Op L1.nl bewaren we de belangrijkste plek... voor jou!

Iedere dag plaatsen we de mooiste foto van de dag hier op onze homepage. Heel Limburg kan er dan van genieten. Heb je ook een prachtig plaatje gemaakt? Een weerfoto, een prachtig plaatje van Limburg of juist bij een gezellig evenement?

Stuur ook jouw foto in