Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze dingen moet je (niet) eten tijdens het studeren

Geplaatst opvrijdag 29 april 2016 - 13:27
Bekijk media
  • 3
Foto: iStock

Voorbereiding is alles, dus wat moet je nou eigenlijk eten en drinken tijdens het studeren voor je examens. En wat kun je beter laten staan?

Met de eindexamens in zicht is het voor veel leerlingen studeren geblazen. Uren blokken, lezen, stampen en herhalen; hoe hou je dat vol? Grijp je naar een traytje Red Bull of hou je het bij smoothies?

Wij vroegen een voedingsdeskundige om opheldering. Janneke Pieterson is sportdiëtist en werkte jarenlang als chefkok voor verschillende wielerploegen. Zij geeft advies: wat moet je eten en drinken om straks een topprestatie in de schoolbanken neer te zetten?

Ontbijten
Dat goed ontbijten belangrijk is, mag geen nieuws meer heten. Toch schiet het er vaak bij in, zeker als je 's ochtends haast hebt. Maar waar moet je de dag nou mee beginnen als je nog uren moet studeren? "Het is belangrijk dat je langzame koolhydraten binnenkrijgt", zegt Janneke.

Geen dipje
Pardon? "Nou, van die langzame koolhydraten heb je langer energie. Dat is dan weer goed voor je concentratie. Je wil natuurlijk geen dipje tijdens het maken van je examens." Helder, dus wat nemen we bij het ontbijt? "Neem bijvoorbeeld yoghurt met muesli of een bruine boterham met kaas of vlees", legt Janneke uit. Let wel, geen cruesli, maar muesli, want: veel minder suiker.

Ontbijten? Neem een boterham of yoghurt met muesli.
Foto: iStock

Koffie
Genoeg drinken, vergeet dat ook niet. "Als je uitdroogt, gaat je concentratie achteruit." Drink 's ochtends dus een kop thee of een glaasje vers sap, is het advies. Of koffie natuurlijk. Moeten alle scholieren 's ochtends een dubbele espresso achterover slaan? "Je moet vooral doen wat je altijd doet", zegt Janneke. "Als je het 's ochtends altijd drinkt, moet je daar vooral niet mee stoppen. Het kan zijn dat je dan duffer wordt." En wat nou als je geen koffie drinkt, moet je het dan als de bliksem leren drinken? "Nee hoor, dat is geen ramp. Het is nooit bewezen dat je je beter kan concentreren als je ineens aan de koffie gaat."

Energiedrank
Moet je dan, in plaats van koffie, naar een blikje energiedrank grijpen? "Dat zou ik niet doen. Ook dan krijg een piek in je energie en is de kans groot dat je daarna weer inkakt. Dat wil je natuurlijk niet." En alcohol? Ook gewoon even laten staan. "Je droogt er sowieso van uit, wat niet goed is voor je concentratie. En hoofdpijn van een kater helpt natuurlijk ook niet echt."

Foto: iStock

Sporten
Tot slot heeft onze voedingsdeskundige nog een belangrijk advies: blijf niet de hele dag binnen zitten. "Uren aan een stuk stilzitten is slecht. Ga ook even naar buiten, een eindje wandelen of hardlopen. Als je even gaat sporten, ben je daarna fitter en alerter."

Hagelslag
Koolhydraten, weinig suiker, gezond, verstandig; het klinkt al met al niet erg aanlokkelijk. Maar volgens Janneke is het vooral belangrijk dat je blijft nadenken bij wat je eet en drinkt. "Hou het een beetje gezond. Wil je iets lekkers eten, neem dan graankoekjes, of hagelslag, maar dan wel op bruin brood. Combineer het een beetje."

Facebook
Voor en tijdens de eindexamens brengt 1Limburg je het laatste nieuws, handige tips en leuke vlogs. Wil je niets missen? Like dan onze Facebookpagina Eindexamens in Limburg.

Deel dit bericht via
Meer uit eigen keuken
Uitgelicht
Leukste babyfoto van Limburg

Nieuw aan de babyfoto-wedstrijd is de mogelijkheid tot het uploaden van een babyfoto. Dat kan nu namelijk het hele jaar door. Wacht daarom niet en upload nu jouw babyfoto in het album.

Bekijk de rubriek
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Ochtendeditie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

Middageditie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Meest gelezen

Meer uit eigen keuken
Cultura Nova volg je bij L1
Uitgelicht
Mis niks van Cultura Nova

L1 doet ook dit jaar uitgebreid verslag van het internationale theaterfestival Cultura Nova. Op radio,tv en L1.nl kun je het culturele festijn vanaf vrijdag 18 augustus op de voet volgen. De spectaculaire opening zie je vrijdag live, zaterdag de parade in Heerlen en zondag live bij de parade op de Noorderbrug. En veel veel meer...

Bekijk het hier...
Limburgs landschap 1Limburg
Uitgelicht
Zomer in Limburg

L1-verslaggevers trekken deze zomer weer de provincie in. Ze gaan op pad en om bijzondere en interessante verhalen op te halen, steeds een volle week in hetzelfde thema. Ze zijn te vinden op de Maas, op bijzondere plekjes, in de weer met komkommers, Ongerwaeg en achter het fornuis.

Zomerserie
Uitgelicht
Tijd voor Toen is terug!

Tijd voor iets nieuws. Of beter gezegd: iets ouds! Tijd voor Toen is terug, iedere maandag en donderdag een nieuwe aflevering exclusief op L1.nl. Met prachtige beelden uit de rijke Limburgse historie.

Bekijk hier Tijd voor Toen
Uitgelicht
Bestel nu het exclusieve L1 wielertenue

Maak je kilometers in het L1 wielertenue van kwaliteitsmerk Bioracer. Verkrijgbaar in zowel heren- als damesset.
Wees er snel bij, want op = op!

Bestel nu!
1Limburg instructies webnotificaties MainPic
Uitgelicht
Afmelden voor webmeldingen en locatie

Sinds kort is het mogelijk om meldingen van breaking berichten via de browser te ontvangen. Uiteraard snappen wij dat je de mogelijkheid wil hebben om je af te melden. Dit artikel is opgesteld om jou stapsgewijs te instrueren over het afmeldproces.

Instructie
Uitgelicht
Leukste babyfoto van Limburg

Nieuw aan de babyfoto-wedstrijd is de mogelijkheid tot het uploaden van een babyfoto. Dat kan nu namelijk het hele jaar door. Wacht daarom niet en upload nu jouw babyfoto in het album.

Bekijk de rubriek