Overslaan en naar de inhoud gaan

Château Neercanne schrijft wijn uit grotten af

Geplaatst opvrijdag 28 juli 2017 - 15:21
Bekijk media
  • 1
  • 1
Château Neercanne in Maastricht.
Foto: ANP/Marcel van Hoorn

De wijnvoorraad die sterrenrestaurant Château Neercanne in Maastricht in de grotten bewaart, kan worden afgeschreven.

"De wijn is misschien nu nog niet verkeerd, maar over een half jaar of een jaar kan de wijn toch om zijn", zegt directeur Peter Harkema van het hotel, dat bezig is om de schade op te maken na de grotbrand. De wijn zal niet meer aan de gasten worden geschonken. Hoe groot de schade is, is nog niet bekend.

Aangetast
Het restaurant is te rade gegaan bij wijndeskundigen in Frankrijk. Harkema: "Wat roet en pek doet met wijn is niet goed natuurlijk". Die roet en pek nestelen zich volgens deskundigen samen met een olie-achtige stof in de minimale ruimte tussen de kurk en de capsule, daardoor wordt de wijn in de fles aangetast.

Handtekeningen
Maar er is ook goed nieuws. De handtekeningen die beroemdheden in de grot hebben achtergelaten zijn niet aangetast. De handtekeningen variëren van coureur Max Verstappen tot de politici die Maastricht tijdens de Eurotop bezochten. Ook is er in de grotten van het kasteel geen instortingsgevaar.

Zie ook: Video: Exclusief kijkje in grotten Cannerberg na brand

Afgeschreven
Wel is er volgens Harkema - die zelf binnen heeft kunnen kijken - roet, rook en pekschade aan bijvoorbeeld de bijgebouwen, de keuken en de feestgrot. Met ventilatoren wordt nu de rook lucht uit de grotten verdreven. Alle spullen zijn eruit gehaald. Veel, bijvoorbeeld het meubilair, is afgeschreven en gaat weg. Sommige dingen kunnen worden schoongemaakt. Harkema geeft aan dat hij goed is verzekerd.

Een grote familie
Ondertussen werken medewerkers van het château er hard aan om de zaak gewoon te runnen. "We wisten vorige week vrijdag 'dat gaat mis' en hebben meteen een plan de campagne gemaakt." Zo vinden de trouwerijen die in het weekend gepland zijn, plaats in een tent in de tuin. Ook het restaurant is gewoon open. Harkema prijst zijn personeel: "Hoe flexibel men hier is op het château, het is een grote familie. Het gaat perfect".

Eerder deze week werd al duidelijk dat Châuteau Neercanne vele tonnen schade zou hebben door de hooi- en strobrand in de nabijgelegen grotten. Die grotten staan in verbinding met de grotten onder het kasteel.

Lees alles over het Wereld Muziek Concours op L1.nl.

Deel dit bericht via
Meer uit eigen keuken
Uitgelicht
Leukste babyfoto van Limburg

Nieuw aan de babyfoto-wedstrijd is de mogelijkheid tot het uploaden van een babyfoto. Dat kan nu namelijk het hele jaar door. Wacht daarom niet en upload nu jouw babyfoto in het album.

Bekijk de rubriek
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Ochtendeditie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

Middageditie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Verrassing! Max Verstappen is aanwezig bij de zeepkistenrace in Valkenburg

Een bericht gedeeld door 1Limburg (@1limburg) op

Gerelateerde berichten

Tonnen schade bij sterrenrestaurant door brand grotten
Zorgen om rookschade aan historisch tableau Neercanne
Restaurant Horeca Uiteten
De Leuf verliest tweede Michelin-ster
Nieuwe bluspoging in grot op z'n vroegst pas zaterdag

Meest gelezen

Meer uit eigen keuken
Limburgs landschap 1Limburg
Uitgelicht
Zomer in Limburg

L1-verslaggevers trekken deze zomer weer de provincie in. Ze gaan op pad en om bijzondere en interessante verhalen op te halen, steeds een volle week in hetzelfde thema. Ze zijn te vinden op de Maas, op bijzondere plekjes, in de weer met komkommers, Ongerwaeg en achter het fornuis.

Zomerserie
Uitgelicht
Tijd voor Toen is terug!

Tijd voor iets nieuws. Of beter gezegd: iets ouds! Tijd voor Toen is terug, iedere maandag en donderdag een nieuwe aflevering exclusief op L1.nl. Met prachtige beelden uit de rijke Limburgse historie.

Bekijk hier Tijd voor Toen
Uitgelicht
Nieuw in de L1 shop: het exclusieve L1 wielertenue

Maak je kilometers in het L1 wielertenue van kwaliteitsmerk Bioracer. Verkrijgbaar in zowel heren- als damesset.
Wees er snel bij, want op = op!

Bestel nu!
1Limburg instructies webnotificaties MainPic
Uitgelicht
Afmelden voor webmeldingen en locatie

Sinds kort is het mogelijk om meldingen van breaking berichten via de browser te ontvangen. Uiteraard snappen wij dat je de mogelijkheid wil hebben om je af te melden. Dit artikel is opgesteld om jou stapsgewijs te instrueren over het afmeldproces.

Instructie
Uitgelicht
Leukste babyfoto van Limburg

Nieuw aan de babyfoto-wedstrijd is de mogelijkheid tot het uploaden van een babyfoto. Dat kan nu namelijk het hele jaar door. Wacht daarom niet en upload nu jouw babyfoto in het album.

Bekijk de rubriek
Cultura Nova volg je bij L1
Uitgelicht
Mis niks van Cultura Nova

L1 doet ook dit jaar uitgebreid verslag van het internationale theaterfestival Cultura Nova. Op radio,tv en L1.nl kun je het culturele festijn vanaf vrijdag 18 augustus op de voet volgen. De spectaculaire opening zie je vrijdag live, zaterdag de parade in Heerlen en zondag live bij de parade op de Noorderbrug. En veel veel meer...

Bekijk het hier...