Overslaan en naar de inhoud gaan

Archief omstreden inseminatiearts opengesteld

Geplaatst opmaandag 19 juni 2017 - 22:02
Bekijk media
  • 1
  • 2
Foto: iStock

Het archief van de omstreden spermadokter Jan Karbaat van Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht wordt opengesteld voor donorkinderen, ouders en donoren.

Het is vooralsnog niet duidelijk waar Hoensbroekse gegevens zijn. Behalve een kliniek in Barendrecht runde Jan Karbaat van 1984 tot 1990 een dependance in Hoensbroek, Medisch Centrum De Dem. Hier zijn honderden kinderen verwekt.

Inspectiedienst
De kliniek in Barendrecht moest in 2009 op last van de inspectiedienst sluiten omdat de dossiers niet op orde waren. In Hoensbroek was Karbaat toen al zelf gestopt.

Zelf donor
Vorig jaar werd duidelijk dat de donorgegevens in lang niet alle gevallen correct zijn. Ook bleek dat Karbaat zelf op grote schaal donor is geweest. Daardoor is grote onrust ontstaan onder donorkinderen en hun ouders. Karbaat overleed eerder dit jaar op 89-jarige leeftijd.

Gegevens Hoensbroek
Het Radboudumc in Nijmegen heeft zich nu op verzoek van de minister over het archief ontfermd. Waar de archieven uit Hoensbroek gebleven zijn is niet duidelijk. Volgens Karbaats toenmalige partner, Marjo Noordzij, heeft de arts ze bij zijn vertrek meegenomen. De woordvoerder van de minister kan op dit moment niet zeggen of de Hoensbroekse gegevens deel uit maken van het archief in Nijmegen. Een cliënte van Medisch Centrum De Dem zegt tegen L1 dat ze vreest dat die vernietigd zijn.

In een brief aan de Tweede Kamer waarschuwt minister Edith Schippers dat aan de betrouwbaarheid van de archieven kan worden getwijfeld. Alle aanvragen lopen via de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb).

Oproep
De minister roept verder zaaddonoren en donorkinderen op zich in te schrijven bij de DNA-databank van FIOM, de instantie voor donorkinderen en donoren. Voor donoren vergoedt zij de inschrijving. Donorkinderen die na 2004 zijn verwekt, komt ze tegemoet met 50 euro.

Anonieme donoren
Tot 2004 was het in Nederland mogelijk om anoniem sperma te doneren. Tot die tijd zijn naar schatting zo'n 40.000 kinderen verwekt met behulp van anonieme donoren. Dat is wettelijk niet meer toegestaan. Schippers zegt dat ze wil bekijken hoe ze donorkinderen van voor 2004 kan helpen met hun zoektocht naar hun afstamming. Ze hoopt dat anonieme donoren zich bekendmaken en inschrijven in de FIOM DNA-databank.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Ochtendeditie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

Middageditie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Gerelateerde berichten

Omstreden inseminatiearts runde spermabank in Hoensbroek
Oproep: 'Kinderen en donoren van spermabank, meld je!'
Meeste donorregistraties in Venray, minste in Vaals
Landgraaf schrijft informateur over herindelingsdwang

Meest gelezen

Meer uit eigen keuken
Uitgelicht
Mis niks van het OLS dankzij L1

Dit jaar strijkt het OLS neer in Merkelbeek. Omcirkel zondag 2 juli en zaterdag 8 juli maar alvast in je agenda. De optocht zenden we live uit op L1 TV, het kavelen zorgt voor ultiem spannende live radio en online houden we je op de hoogte met ons liveblog en een heel handig kaartje met afvallers.

Volg het OLS op L1.nl/OLS
Uitgelicht
Nieuw in de L1 shop: het exclusieve L1 wielertenue

Maak je kilometers in het L1 wielertenue van kwaliteitsmerk Bioracer. Verkrijgbaar in zowel heren- als damesset.
Wees er snel bij, want op = op!

Bestel nu!
Uitgelicht
Jouw foto groots op L1.nl

Op L1.nl bewaren we de belangrijkste plek... voor jou!

Iedere dag plaatsen we de mooiste foto van de dag hier op onze homepage. Heel Limburg kan er dan van genieten. Heb je ook een prachtig plaatje gemaakt? Een weerfoto, een prachtig plaatje van Limburg of juist bij een gezellig evenement?

Stuur ook jouw foto in
Instagram 1Limburg
Uitgelicht
Beeldend nieuws

Mooie opmerkelijke beelden van nieuws, weer en meer.

Naar Instagram
Uitgelicht
Festivals in Limburg

Het festival-seizoen is van start gegaan. Bekijk nu onze festival-rubriek voor de actuele agenda. Daarnaast plaatsen we alle nieuwtjes, zodat je altijd op de hoogte bent van het laatste festival-nieuws.

Festivals
Uitgelicht
Tour de L1mbourg terug bij L1 vanaf 30 juni

Rond de Tour de France duiken we weer onze mooie provincie in. Drie weken lang dagelijks vanaf een prachtige locatie. Presentator Sander Kleikers wordt tijdens de Tour de L1mbourg bijgestaan door analyticus en oud-wielrenner Gert Jakobs, terwijl Kim Langeslag en Bas van Mulken bijdrages vanuit Frankrijk verzorgen.

Bekijk hier alle locaties van Tour de L1mbourg