Overslaan en naar de inhoud gaan

Archief omstreden inseminatiearts opengesteld

Geplaatst opmaandag 19 juni 2017 - 22:02
Bekijk media
  • 1
  • 2
Foto: iStock

Het archief van de omstreden spermadokter Jan Karbaat van Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht wordt opengesteld voor donorkinderen, ouders en donoren.

Het is vooralsnog niet duidelijk waar Hoensbroekse gegevens zijn. Behalve een kliniek in Barendrecht runde Jan Karbaat van 1984 tot 1990 een dependance in Hoensbroek, Medisch Centrum De Dem. Hier zijn honderden kinderen verwekt.

Inspectiedienst
De kliniek in Barendrecht moest in 2009 op last van de inspectiedienst sluiten omdat de dossiers niet op orde waren. In Hoensbroek was Karbaat toen al zelf gestopt.

Zelf donor
Vorig jaar werd duidelijk dat de donorgegevens in lang niet alle gevallen correct zijn. Ook bleek dat Karbaat zelf op grote schaal donor is geweest. Daardoor is grote onrust ontstaan onder donorkinderen en hun ouders. Karbaat overleed eerder dit jaar op 89-jarige leeftijd.

Gegevens Hoensbroek
Het Radboudumc in Nijmegen heeft zich nu op verzoek van de minister over het archief ontfermd. Waar de archieven uit Hoensbroek gebleven zijn is niet duidelijk. Volgens Karbaats toenmalige partner, Marjo Noordzij, heeft de arts ze bij zijn vertrek meegenomen. De woordvoerder van de minister kan op dit moment niet zeggen of de Hoensbroekse gegevens deel uit maken van het archief in Nijmegen. Een cliënte van Medisch Centrum De Dem zegt tegen L1 dat ze vreest dat die vernietigd zijn.

In een brief aan de Tweede Kamer waarschuwt minister Edith Schippers dat aan de betrouwbaarheid van de archieven kan worden getwijfeld. Alle aanvragen lopen via de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb).

Oproep
De minister roept verder zaaddonoren en donorkinderen op zich in te schrijven bij de DNA-databank van FIOM, de instantie voor donorkinderen en donoren. Voor donoren vergoedt zij de inschrijving. Donorkinderen die na 2004 zijn verwekt, komt ze tegemoet met 50 euro.

Anonieme donoren
Tot 2004 was het in Nederland mogelijk om anoniem sperma te doneren. Tot die tijd zijn naar schatting zo'n 40.000 kinderen verwekt met behulp van anonieme donoren. Dat is wettelijk niet meer toegestaan. Schippers zegt dat ze wil bekijken hoe ze donorkinderen van voor 2004 kan helpen met hun zoektocht naar hun afstamming. Ze hoopt dat anonieme donoren zich bekendmaken en inschrijven in de FIOM DNA-databank.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Meer uit eigen keuken
Uitgelicht
Leukste babyfoto van Limburg

Nieuw aan de babyfoto-wedstrijd is de mogelijkheid tot het uploaden van een babyfoto. Dat kan nu namelijk het hele jaar door. Wacht daarom niet en upload nu jouw babyfoto in het album.

Bekijk de rubriek
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Ochtendeditie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

Middageditie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Gerelateerde berichten

Omstreden inseminatiearts runde spermabank in Hoensbroek
Oproep: 'Kinderen en donoren van spermabank, meld je!'
Meeste donorregistraties in Venray, minste in Vaals
Landgraaf schrijft informateur over herindelingsdwang

Meest gelezen

Meer uit eigen keuken
Limburgs landschap 1Limburg
Uitgelicht
Zomer in Limburg

L1-verslaggevers trekken deze zomer weer de provincie in. Ze gaan op pad en om bijzondere en interessante verhalen op te halen, steeds een volle week in hetzelfde thema. Ze zijn te vinden op de Maas, op bijzondere plekjes, in de weer met komkommers, Ongerwaeg en achter het fornuis.

Zomerserie
Uitgelicht
Leukste babyfoto van Limburg

Nieuw aan de babyfoto-wedstrijd is de mogelijkheid tot het uploaden van een babyfoto. Dat kan nu namelijk het hele jaar door. Wacht daarom niet en upload nu jouw babyfoto in het album.

Bekijk de rubriek
Uitgelicht
Tijd voor Toen is terug!

Tijd voor iets nieuws. Of beter gezegd: iets ouds! Tijd voor Toen is terug, iedere maandag en donderdag een nieuwe aflevering exclusief op L1.nl. Met prachtige beelden uit de rijke Limburgse historie.

Bekijk hier Tijd voor Toen
Cultura Nova volg je bij L1
Uitgelicht
Mis niks van Cultura Nova

L1 doet ook dit jaar uitgebreid verslag van het internationale theaterfestival Cultura Nova. Op radio,tv en L1.nl kun je het culturele festijn vanaf vrijdag 18 augustus op de voet volgen. De spectaculaire opening zie je vrijdag live, zaterdag de parade in Heerlen en zondag live bij de parade op de Noorderbrug. En veel veel meer...

Bekijk het hier...
1Limburg instructies webnotificaties MainPic
Uitgelicht
Afmelden voor webmeldingen en locatie

Sinds kort is het mogelijk om meldingen van breaking berichten via de browser te ontvangen. Uiteraard snappen wij dat je de mogelijkheid wil hebben om je af te melden. Dit artikel is opgesteld om jou stapsgewijs te instrueren over het afmeldproces.

Instructie
Uitgelicht
Bestel nu het exclusieve L1 wielertenue

Maak je kilometers in het L1 wielertenue van kwaliteitsmerk Bioracer. Verkrijgbaar in zowel heren- als damesset.
Wees er snel bij, want op = op!

Bestel nu!